Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΤΑΠΙΟ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗ

aa565089-705b-471c-82ba-558fecb227c0

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ & ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης

«Ναϊλοί εμάς, να βάι εμάς, οι Τούρκ΄την Πολ΄επαίραν, επαίραν το βασιλοσκάμν ελάγεν αφεντία. Μοιρολογούν τα εκκλησιάς κλαίνε τα μοναστήρεα κι Αι Γιάννες ο Χρυσόστομον, κλαίει δερνοκοπάται. Μη κλαίς μη κλαίς Άι Γιάννε μου, και μη δερνοκοπάσαι η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία επάρθεν, η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο, η Ρωμανία αν πέρασεν πάλι θα ξανανθίσει» (ποντιακό τραγούδι για την Άλωση της Πόλης).

Μ΄αφορμή την ανάμνηση της θλιβερής επετείου της αλώσεως της Βασιλεύουσας Πόλεως από τους σκληρούς Οθωμανούς την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 που αποτελεί την «Μεγάλη Παρασκευή» του Γένους μας, οι συνέπειες της οποίας επηρέασαν στην διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας και συνείδησης και των επίκαιρων διδαγμάτων που απορρέουν από αυτήν, θα πραγματοποιηθεί από την Ιερά Μητρόπολη μας, επετειακή εκδήλωση την Κυριακή 29 Μαΐου καί ώρα 07.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Κωνσταντινουπολειάδα» της ενορίας Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Χώρας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ του Αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των γενναίων υπερασπιστών της Βασιλεύουσας πόλεως των ηρωικώς πεσόντων κατά την υπό των Οθωμανών άλωσιν αυτής»,
  Ομιλία 
υπό του οσιολογιωτάτου Αγιορείτου Γέροντος 
π. Παταπίου του Καυσοκαλυβίτου με θέμα:
 «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες του Γένους, φως στο σκοτάδι μετά την Άλωση της Πόλης»
καί μουσική διάνθιση με μικρασιάτικα τραγούδια και θρήνους υπό του μουσικού κ. Ευάγγελου Βαϊγκούση.

Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, σας προσκαλεί όλους να παρευρεθείτε στην εκδήλωση αυτή, ώστε να γνωρίσουμε την ιστορική αλλά και τη μουσική πορεία της Ρωμιοσύνης της Πόλης από την άλωση μέχρι σήμερα.